تفسير علامه طباطبايي به درد نوع شما نميخورد، آن تفسير براي اشخاص درسخوانده است، شما از همين کلاس اول شروع کنيد و ببينيد کداميک با ذوق شما موافقت ميکند، همان را انتخاب کنيد و مطالعه کنيد!
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، مرحوم آيتالله عبدالکريم حقشناس در يکي از درسهاي اخلاق خود به موضوع «عوامل نوراني شدن قلب» اشاره کرد که مشروح آن در ادامه ميآيد:
*عوامل نوراني شدن قلب
حالا روايت ديگري از پيغمبر اکرم (ص) براي تشويق شما بخوانم «خمسة تنور القلب»؛ پنج چيز است که قلب و دل را روشن و منور ميکند: اول قرائت قرآن است که حجابها و زنگها را از روي قلب برميدارد؛ خصوصا اگر انسان با تدبر بخواند، اين همه تفسير نوشتهاند، شما تفاسير را مطالعه کنيد و ببينيد کدام يک با ذوق شما موافقت ميکند، همان را انتخاب کنيد و مطالعه کنيد.
تفسير حضرت علامه طباطبايي(ره) به درد نوع شما نميخورد، آن تفسير براي اشخاص درس خوانده و منتهي است، شما از همين کلاس اول شروع کنيد، مثلاً تفسير ملافتحالله را که هم ملخص است و هم مفصل بگيريد و مطالعه کنيد، «أَفْضَلُ عِبادَةِ اُمََّتي قِرَاءَةُ القُرآنِ»؛ البته «مع التدبير» افضل اعمال امت من اين است که قرآن را با تدبير بخوانند.
*کمخوردن مخصوصاً در شب براي تهجد
دومي قلت أکل يعني کم خوردن است، مخصوصاً در شب که اگر انسان معدهاش را مانند مترفين پر کند، خيلي محروميت ميآورد. وامصيبتا که مردم راههاي دنيا را بسيار بهتر از آخرت ياد گرفتهاند! در برنامه سلام صبح بخير مدام ميگويند ورزش کنيد! ورزش لازم است. بسيار خوب است، سالم بودن و سلامت داشتن، به چه دردي ميخورد؟ بر فرض که من خودم را سلامت کردم و با ورزش مثل يک شاخه شمشاد سروقد شدم، خوب! حالا از اين سلامتي بايد چه بهرهاي ببرم؟ اين را ديگر به مردم نميگويند و به کسي آموزش نميدهند.
مؤمن همان غذايي که ميخورد، همان اندازه که حالا يا ورزش ميکند و يا تفريح ميکند، غايتش اين است که نيمه شب برخيزد و به درگاه قاضي الحاجات بندگي کند! چون «لانجاة الا بالطاعة»؛ سلامتي براي بندگي به درد ميخورد و گرنه دنبال ماديت رفتن که مشکلي را حل نميکند، همه چيز که همين چند روز دنيا نيست! متأسفانه از اين جهات هيچ خبري نيست!
*همنشيني با علما و اطلاع يافتن بر عيوب خويش
سوم «ومجالسة العلماء»؛ همنشيني با دانشمندان و رهبران دين قلب را نوراني ميکند، با عالم نشست و برخاست کنيد که نفس نشست و برخاست با عالم مؤثر است، درباره مجالست فرمودهاند: «مُجالَسَةُ الأَشرارِ تورِثُ سوءَ الظَّنِّ بِالأَخيارِ»، معاشرت کردن با اشرار باعث ميشود که انسان نسبت به اخيار و نيکان سوءظن پيدا کند، اما وقتي کسي با دانشمندان واقعي معاشرت کند، اگر خللي در او وجود داشته باشد، آن علما به او تذکر ميدهند و همين مسأله هم از اسباب نوراني شدن قلب است و قلب انسان را روشن ميکند.
*نمازشب و تردد در مساجد
چهارم «و الصلاة في اليل»، نماز در شب، قلب را منور ميکند، قسمت پنجمي هم «والمشي في المساجد» است که إنشاءالله شما هم داريد، وقتي که شما در مساجد پروردگار اياب و ذهاب کنيد، خداوند علي اعلا از آن علوم حقيقي نصيب شما ميکند، با رفتن به مسجد، پروردگار عزيز ابتدا شما را موفق به مرحله اول، يعني ترک محرمات و فعل واجبات ميکند، شما را موفق ميکند که کمکم در معرض رحمت خودش قرار گيرد، وقتي شما به مساجد پروردگار ميآييد، بر او حق پيدا ميکنيد، «وَ حَقُّ عَلَى الْمَزُورِ أنْ يُکْرِمَ الزَّائِرَ»، براي همين است که پروردگار، اين چيزها را به شما مرحمت خواهد کرد.
*با قلب مؤمن چه بايد کرد؟
در روايت ديگري داريم که خدا فرمود: مؤمن در تمام مراحل صادق است و پروردگار مدام قلبش را توسعه ميدهد، او حافظ حدود شرع است و هر چيزي را در اين ظرف علم و دانش يعني قلبش نميريزد! مؤمن کامل العقل و سليم القلب است، «فاذا لقيتهم يا موسي»، اي موسي! هر وقت با اين اشخاص ملاقات کردي، «فاخفض لهم جناحک وألن لهم جانبک وذلل لهم قلبک و لسانک»، در برابر آنها تواضع کن، به آنها ملايمت و مهرباني نشان بده و با قلب و زبانت در مقابل ايشان کوچکي کن!
کافي است و ديگر نبايد در يک شب به رفقا زياد فشار بياوريم! بنده زياد مطالعه کردهام، اما آقايان دعا کنند که اين مرکب ما، قدري از همان سلامتهايي که ميگويند، نصيبش بشود تا من بتوانم خدمتگزار شما باشم، هر چند که محققاً دوستدار شما هستم!
منبع: فارس